söndag 8 mars 2009

Tom Jones

Titel: Tom Jones (The History of Tom Jones, a Foundling)
Utgivare: BBC
År: 1997
Produktionsland: UK
Genre: Historisk, romantik, tv-serie, drama
Regissör: Metin Hüseyin
Skådespelare: John Sessions, Benjamin Whitrow, Ron Cook, Max Beesley, Samantha Morton, Brian Blessed
Var: Hyrde från Lovefilm och såg på den bärbara vid skrivbordet.
Med: Ensam.


Godsherren Allworthy får en stor chock då han en afton skall gå till sängs. I sängen ligger ett nyfött barn, rosigt och skrikande. Förbluffad rådgör han med sin syster och bestämmer sig för att leta reda på modern. Modern träder senare fram men då har Allworthy redan tagit barnet till sitt hjärta och man bestämmer att barnet bör stanna hos Allworthy som bättre kan ta hand om det. Barnet får namnet Thomas efter Allworthy själv, och uppfostras till en gentleman. När Allworthys syster gifter om sig med mr Blifil och får en son börjar dock problemen, för systerns son är svartsjuk på Tom som trots sin oäkta börd får en sådan stor plats i hemmet. Och om det inte vore nog med det, så vinner han även flickan Sophia Westerns hjärta. Sophia som är dottern till en gentleman anses dock vara för fin för Tom, och för att undvika skandal skickar familjen bort henne till Bath.

Under åren som Sophie är borta växer Tom upp till en ung och impulsiv herre. När vår unga hjältinna återigen finner honom har han genomlidit skandaler och skvaller och, om möjligt, sjunkit ännu lägre i sin oäkta börd. Men kärleken är blind och skandalen är ett faktum. Mr Western tvingar Sophie att istället förlova sig med unge herr Blifil, men detta finner inte Sophie sig i och hon rymmer med sin kammarjungfru Honour till släktingar i London. Samtidigt förskjuts Tom Jones från Mr Allworthys gods, felaktigt anklagad för många olika synder av den unge herr Blifil som vill ha honom ur vägen. Tom upptäcker att Sophie rymt och följer efter henne. Men skall han finna sin hjärtans dam? Förrädiska och förföriska damer och gör allt de kan för att han ska misslyckas, och Sophie och Tom finner sig snart i ännu större bekymmer än de som de flydde från.


Först och främst vill jag slå ett slag för den underbara skådespelaren Brian Blessed som ska föreställa Sophie Westerns far. Så underbart komisk! För att inte tala om hans mun när han skriker ( Han liknar faktiskt en padda..). Han går att jämföra med Mrs Bennet i Stolthet och Fördom, fast istället för att få nervattacker får han vansinnesattacker och skriker och förstör saker. Och för att göra saken bättre har han faktiskt självaste Benjamin Withrow (Mr Bennet) som motspelare. Sånt underbart par! Max Beesley var förstås jättebra som Tom Jones och hade en rolig tjänare som spelades av Ron Cook.

Samantha Morton gör en lysande hjältinna som ofta ter sig som en rätt så modern kvinna, utan att man förlorar den där kostymdrama-känslan. Hon har ett sådant underbart minspel, för att inte tala om samspelet mellan henne och Honour.

Denna kostymdrama i fem delar utspelar sig på 1740-talet, cirka 70 år före Jane Austens tid. Man har peruker, maskeradbaler, smink med arsenik och mouscher på kinderna. Serien har en personlig presentatör, John Sessions, som ska föreställa författaren Henry Fielding. Han håller tittarna ajour med händelseförloppet, vilket gör detta till ett rätt så annorlunda kostymdrama men ändå helt okej. Att se denna miniserie tog sin lilla tid men var väl värt det. Då och då kändes den något tråkig, men detta vägs upp av komiken och de lysande karaktärerna (det måste ha varit väldigt roligt att spela in!). Den får fyra moucher av fem möjliga.

Inga kommentarer: